15 Ιαν 2009

Συνταγματικές & Παραδειγματικές Σχέσεις

Πώς τις ορίζουν οι: Μπαμπινιώτης,Φιλιππάκη-Warburton και ο Saussure.
Καλύτερα να έχουμε 3 απόψεις, παρά μία. Download

3 σχόλια:

Ωκεανίδα είπε...

Καλησπέρα Βαγγέλη!
Διάβασα την παρουσίασή σου για τις τρεις απόψεις, και μου έχουν δημιουργηθεί κάποιοες απορίες. Ξεκινάω με την πρώτη::

Σύμφωνα με το Μπαμπινιώτη, οι παραδειγματικές σχέσεις διακρίνονται σε άμεσες και έμμεσες, και μέσα στις τελευταίες συμπεριλαμβάνει, ανάμεσα σε άλλα, τα ομμόριζα και τα παράγωγα. Πώς, δηλαδή, μπορούμε να θεωρήσουμε το παράγωγο 'μαθητεύω' ή το ομμόριζο 'μάθημα' ως γλωσσικό στοιχείο που θα μπορούσε να αντικαταστήσει τη λέξη 'μαθητή' στο παράδειγμα που δίνεται;

Vangelis είπε...

Λοιπόν, Ωκεανίδα :
Το παράδειγμα αναφέρεται στις άμεσες σχέσεις κ όχι στις έμμεσες.
Όμως με αλλαγή ενός όρου στις έμμεσες εννοείται ότι θα αλλάξουν και οι υπόλοιποι αλλιώς θα προκύψει αντιγραμματική πρόταση:
"*το μάθημα έλυσε την άσκηση".
ενώ "το μάθημα ικανοποίησε τον φοιτητή" και υποκαθιστά έμμεσα τον όρο "μαθητή" και έχουμε μαζί +ρήμα +άρθρο,+ ουσιαστικό.Έτσι ο όρος "το μάθημα" βρίσκεται σε έμμεση παραδειγμ. σχέση με τον "μαθητή" ενώ οι υπόλοιποι όροι σε κατηγοριακό επίπεδο συμφωνούν με τα άλλα και βρίσκονται σε άμεση παραδειγματική σχέση μεταξύ τους.
Ελπίζω να βοήθησα!!!

Σταύρος είπε...

Βαγγέλη καλησπέρα,είμαι ένας αυτοδίδακτος σπουδαστής της Γλωσσολογίας.Θα μπορούσες μήπως να ξανανεβάσεις το αρχείο;Θα με υποχρέωνες :-)

Kαλωσόρισμα-Welcoming-Bienvenidos

Αν και καθημερινά χρησιμοποιούμε τη γλώσσα, αν και όλοι μας εκφράζουμε ισχυρές απόψεις για τη δομή της, για τις ιδιότητές της και για τη σωστή της χρήση, σπάνια σταματούμε, έστω και για μια στιγμή, για να σκεφτούμε για αυτό το θαύμα.
Οι λεγόμενοι "ειδικοί" της γλώσσας, μας μιλάνε για την "κακή" χρήση του από ανέκαθεν" ή και άλλων λέξεων, μας δίνουν διαλέξεις για την ετυμολογία τους, αλλά επιμελώς δεν μπαίνουν μέσα στο ίδιο το θαύμα της γλώσσ" ας: Το πώς στην πραγματικότητα λειτουργεί .
Σας ζητώ να σκεφτείτε για ένα μόνο λεπτό: αυτή τη στιγμή διαβάζετε αυτό το κείμενο και το κατανοείτε, αλλά, δεν έχετε συνειδητή γνώση για το πώς το καταφέρνετε!
Η μελέτη αυτού ακριβώς του μυστηρίου, είναι η επιστήμη της Γλωσσολογίας.

Η γλώσσα είναι μια ψυχολογική ή γνωσιακή ιδιότητα των ανθρώπων. Δηλαδή,υπάρχουν κάποιες ομάδες νευρώνων που δουλεύουν ασταμάτητα στον εγκέφαλό μου και μου επιτρέπουν αυτή τη στιγμή να κάθομαι εδώ και να παράγω αυτές τις ομάδες από γράμματα. Ανάλογα, σε εσάς υπάρχουν άλλες ομάδες νευρώνων που σας επιτρέπουν να κατανοείτε αυτά τα σημεία και να τα "μεταφράζετε" σε κατανοητές ιδέες και σκέψεις.

Υπάρχουν όμως κι άλλα πολλά υποσυστήματα που εμπλέκονται εδώ.
Αν εγώ, αυτή τη στιγμή, σας μιλούσα, θα παρήγαγα ηχητικά κύματα με τις φωνητικές μου χορδές και θα άρθρωνα ήχους ομιλίας με την γλώσσα, τα χείλη, τις φωνητικές χορδές. Στην άλλη άκρη, εσείς θα ακούγατε αυτά τα ηχητικά κύματα και θα τα μεταφράζατε σε ήχους ομιλίας χρησιμοποιώντας τα ακουστικά σας όργανα. Αυτή η μελέτη της Ακουστικής και της Άρθρωσης της ομιλίας ονομάζεται: Φωνητική.

Όταν πιά θα μεταφράσετε τα ηχητικά κύματα σε νοητικές αναπαραστάσεις, τα αναλύετε σε συλλαβές και τα κατηγοριοποιείτε.
Π.χ. Κάθε ομιλητής της ελληνικής γνωρίζει ότι το συμφωνικό σύμπλεγμα /χθ/ είναι επιτρεπτό στην ελληνική, αλλά το σύμπλεγμα */θχ/ όχι. Έτσι η ψευδο-λέξη /χθέτα/ μπορεί να υπάρξει, ενώ η */θχέτα/ , όχι. Αυτό το πεδίο της γλωσσικής επιστήμης εξετάζει η Φωνολογία.

Μετά θα παίρνατε αυτές τις ομάδες των ήχων και θα τις οργανώνατε σε μονάδες με σημασία ( Μορφήματα και λέξεις).
Π.χ, η λέξη "άνεργος" αποτελείται από τρία μορφήματα: το πρόθημα α(ν)-, που σημαίνει "μη/όχι", το θέμα -εργ-, που φέρει και την κύρια σημασία, και το το επίθημα -ος, που σημαίνει: (ενικός αριθμός), (ονομαστική πτώση), (αρσενικό γένος). Κι έτσι, ολόκληρη η σημασία της λέξης "άνεργος" σημαίνει στη Ν.Ε. " αυτός που δεν έχει εργασία", και αποτελεί την μελέτη της Μορφολογίας.

Κατόπιν θα οργανώσετε αυτές τις λέξεις σε φράσεις και προτάσεις.Αυτή είναι η μελέτη της Σύνταξης.

Για τα υπόλοιπα πεδία της Γλωσσολογίας θα ασχοληθούμε στις ανάλογες σελίδες όταν προκύψουν...Ευχαριστώ εκ των προτέρων,

Καλό ταξίδι στον μαγικό μας κόσμο!