15 Ιαν 2009

Ιουστινιανός "Νεαραί "

Οι Νεαρές του Ιουστινιανού Στο Πρωτότυπο!! (339 σελίδες).
Από το: Ερευνητικό έργο: ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΠΙΣΤΗΣ – ΨΗΦΙΑΚΗ ΠΑΤΡΟΛΟΓΙΑ και το Εργαστήριο Διαχείρισης Πολιτισμικής Κληρονομιάς, Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Download

2 σχόλια:

Κωνσταντάς Kwnstantas είπε...

'' Ιουστινιανός "Νεαραί" '';;;!!
Ετσι το λέμε στα Ελληνικά;;
Τέτοια Ελληνικά μιλάνε σήμερα οι φοιτητές;

Ε, τώρα, αφού έλαχε να είναι και φοιτητές γλωσσολογίας..., ε, ο Θεός να βάλει των ποδιού της.

-.

Vangelis είπε...

Αγαπητέ Κύριε Κωνσταντά,
Αν από τις εκατομύρια λέξεις που υπάρχουν σ' αυτό το Blog, νομίζετε ότι ειναι πρέπον να κατηγορήσετε ολόκληρη την ελληνική φοιτητική κοινότητα,σφάλλετε!
Κατηγορήστε εμένα και κάντε ευθεως!!
Πιστέψτε με, δεν θα ενοχληθώ!
Εξάλλου,η αναζήτηση στο διαδίκτυο δεν γίνεται με τους κανόνες της γραμματικής...αλλά λέξεις σε τυχαία σειρα, ασχετα με την κλίση τους!
Επίσης, γιατί να θεωρείται "σωστή" μόνο η δική σας εκδοχή (δηλ. "Το έργο του Ιουστινιανού, Νεαραί)
και όχι η παρούσα:"Το έργο που (το οποίο) έγραψε ο Ιουστινιανός, Νεαραί";;
Με λίγα λόγια η "Γενική του Δημιουργού" κατά τη γνώμη σας δεν μπορεί να εκφραστει στη Ν.Ε.Γ, με π.χ. αναφορική πρόταση;;
Νομίζω ότι θα πρέπει πριν απευθυνετε οποιαδήποτε μομφή εναντίον κάποιου, θα πρέπει πρώτα απ' όλα να εξετάζετε τις δυνατότητες που μας δίνει η ελληνική γλώσσα!!
Ευχαριστώ!!

Kαλωσόρισμα-Welcoming-Bienvenidos

Αν και καθημερινά χρησιμοποιούμε τη γλώσσα, αν και όλοι μας εκφράζουμε ισχυρές απόψεις για τη δομή της, για τις ιδιότητές της και για τη σωστή της χρήση, σπάνια σταματούμε, έστω και για μια στιγμή, για να σκεφτούμε για αυτό το θαύμα.
Οι λεγόμενοι "ειδικοί" της γλώσσας, μας μιλάνε για την "κακή" χρήση του από ανέκαθεν" ή και άλλων λέξεων, μας δίνουν διαλέξεις για την ετυμολογία τους, αλλά επιμελώς δεν μπαίνουν μέσα στο ίδιο το θαύμα της γλώσσ" ας: Το πώς στην πραγματικότητα λειτουργεί .
Σας ζητώ να σκεφτείτε για ένα μόνο λεπτό: αυτή τη στιγμή διαβάζετε αυτό το κείμενο και το κατανοείτε, αλλά, δεν έχετε συνειδητή γνώση για το πώς το καταφέρνετε!
Η μελέτη αυτού ακριβώς του μυστηρίου, είναι η επιστήμη της Γλωσσολογίας.

Η γλώσσα είναι μια ψυχολογική ή γνωσιακή ιδιότητα των ανθρώπων. Δηλαδή,υπάρχουν κάποιες ομάδες νευρώνων που δουλεύουν ασταμάτητα στον εγκέφαλό μου και μου επιτρέπουν αυτή τη στιγμή να κάθομαι εδώ και να παράγω αυτές τις ομάδες από γράμματα. Ανάλογα, σε εσάς υπάρχουν άλλες ομάδες νευρώνων που σας επιτρέπουν να κατανοείτε αυτά τα σημεία και να τα "μεταφράζετε" σε κατανοητές ιδέες και σκέψεις.

Υπάρχουν όμως κι άλλα πολλά υποσυστήματα που εμπλέκονται εδώ.
Αν εγώ, αυτή τη στιγμή, σας μιλούσα, θα παρήγαγα ηχητικά κύματα με τις φωνητικές μου χορδές και θα άρθρωνα ήχους ομιλίας με την γλώσσα, τα χείλη, τις φωνητικές χορδές. Στην άλλη άκρη, εσείς θα ακούγατε αυτά τα ηχητικά κύματα και θα τα μεταφράζατε σε ήχους ομιλίας χρησιμοποιώντας τα ακουστικά σας όργανα. Αυτή η μελέτη της Ακουστικής και της Άρθρωσης της ομιλίας ονομάζεται: Φωνητική.

Όταν πιά θα μεταφράσετε τα ηχητικά κύματα σε νοητικές αναπαραστάσεις, τα αναλύετε σε συλλαβές και τα κατηγοριοποιείτε.
Π.χ. Κάθε ομιλητής της ελληνικής γνωρίζει ότι το συμφωνικό σύμπλεγμα /χθ/ είναι επιτρεπτό στην ελληνική, αλλά το σύμπλεγμα */θχ/ όχι. Έτσι η ψευδο-λέξη /χθέτα/ μπορεί να υπάρξει, ενώ η */θχέτα/ , όχι. Αυτό το πεδίο της γλωσσικής επιστήμης εξετάζει η Φωνολογία.

Μετά θα παίρνατε αυτές τις ομάδες των ήχων και θα τις οργανώνατε σε μονάδες με σημασία ( Μορφήματα και λέξεις).
Π.χ, η λέξη "άνεργος" αποτελείται από τρία μορφήματα: το πρόθημα α(ν)-, που σημαίνει "μη/όχι", το θέμα -εργ-, που φέρει και την κύρια σημασία, και το το επίθημα -ος, που σημαίνει: (ενικός αριθμός), (ονομαστική πτώση), (αρσενικό γένος). Κι έτσι, ολόκληρη η σημασία της λέξης "άνεργος" σημαίνει στη Ν.Ε. " αυτός που δεν έχει εργασία", και αποτελεί την μελέτη της Μορφολογίας.

Κατόπιν θα οργανώσετε αυτές τις λέξεις σε φράσεις και προτάσεις.Αυτή είναι η μελέτη της Σύνταξης.

Για τα υπόλοιπα πεδία της Γλωσσολογίας θα ασχοληθούμε στις ανάλογες σελίδες όταν προκύψουν...Ευχαριστώ εκ των προτέρων,

Καλό ταξίδι στον μαγικό μας κόσμο!